Снимка: архив, Reuters
fallback

Търсенето на винилови плочи у нас е нараснало с 55% през последната година. Това показват данните на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Тенденцията за завръщането на винилите на родния пазар е устойчива през последните четири години, пише „Монитор“.

„За последните две години продажбите нарастват с 18,5 % за 2016 г. и с 55% за 2017 г. съответно, като посочените данни са сравнение между показателите за две последователни години“, посочват още от БАМП.

Виниловите плочи са единственият физически носител (CD-та, касети и др.), чиито продажби продължават да нарастват. Така за изминалата 2017 г. делът от приходите от грамофонни плочи заема почти 16% от общия им пазар. Година по-рано същият този дял се равняваше на под 8%.

„Тази положителна тенденция на ръст в продажбите на плочите не може да компенсира общото понижаване, но е стимулираща за развитието на музикалния пазар и показва желанието на феновете да се ангажират с музиката по различен начин“, казват още от асоциацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

друг аноним

преди 5 години

До Анонимен 5Купих си миналата седмица плоча с албум от 94та на една блек метъл група за 900 евро. Намира се лесно албума на диск за 10 евро.

12

меломан

преди 5 години

Най-качественият звук си е от винил. При наличие на качествена уредба естествено (3000 лв +). Ценителите избират винаги винил. Във високите честоти особено звукът на винила е недостижим.

11

Илиян Бъчваров

преди 5 години

До inedЗа сведение... Имам голяма колекция плочи...От началото на годината до днес съм продал около 150 броя / заглавия от които имам повече от 1бр. /

fallback