Снимка: архив, Булфото
fallback

На 84-годишна възраст почина големият български художник, общественик и колекционер на произведения на изкуството Светлин Русев.

Светлин Русев е издъхнал тази сутрин в 9 часа вследствие на масиран инфаркт, съобщиха от Съюза на българските художници.

България загуби един голям автор и човек. И като човек, и като художник беше велик, сърдечен, любезен, прекрасен, каза Марин Маринов от СБХ.

Русев е завършил живопис при професор Дечко Узунов. Той беше председател на Съюза на българските художници, директор на Националната художествена галерия, два пъти депутат.

Светлин Русев е роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов.

Преподава във ВИИИ „Н. Павлович“ – професор (1975). Председател на Съюза на българските художници в периода 1973 – 1985 г. Между 1982 и 1984 г. е първи заместник-председател на Комитета за култура. От 1985 до 1988 г. е директор на Националната художествена галерия. В периода 1976 – 1988 г. е член на ЦК на БКП.

Светлин Русев е народен представител в редица Народни събрания до 1989 г. и с листата на БСП в Седмото Велико народно събрание през 1990 г. По това време е член на Висшия съвет на БСП. Действителен член (академик) на Българската академия на науките от 2003 г.

Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин (1983). Почетен председател на АИАП в Париж (1982). Почетен член на „Ника-Кай“, Япония (1984). Почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена (1985).

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 5 години

На първо място беше висш комунистически апаратчик, член на ЦК от тъмните години на комунистическата диктатура. Навърташе се около дъщерята на диктатора... БКП го провъзгласи за художник.

48

муспи

преди 5 години

Нашия свят е създаден за пресяване. Всеки сам си избира Вечността, - той си избра въргалянето в калта, която тук е направена от пари. Там пари няма, калта е вечен абонамент.

47

Анонимен

преди 5 години

Поклон... Бог да го прости!

fallback