Снимка: Facebook
fallback

Хората, видели и говорили за последно с Боян Петров, разказаха за срещата си с българина в подножието на връх Шиша Пангма, малко преди той да предприеме фаталното изкачване на осемхилядника.

Боян изчезна в Хималаите в началото на май, бе издирван дни наред от опитни катерачи и шерпи в безпрецедентна спасителна акция на България, Китай и Непал. Търсенето обаче се оказа без резултат и българинът остана завинаги под Шиша Пангма.

Oще по темата

"Оказа се, че ние сме били последните, които са си говорили с нашия голям приятел Боян Петров. Това се случи в лагер 1 и си разменихме приказки с човека, който е покорил множество осемхилядници", разказа италианският катерач Адриано Бонмасар на завръщане в Италия, цитиран от "Дарик".

Той и друг италиански алпинист, Романо Себастиани, са последните, които са общували с Боян в подножието на Шиша Пангма. Подобно на него те също се били устремили към върха, но се отказали заради тежките метеорологични условия.

"Тогава ние решихме да слезем надолу, защото времето беше лошо, но той реши да тръгне сам нагоре. Не мога да си представя, че в този момент сме си казвали "сбогом" с него", сподели още Адриано Бонмасар.

Двамата италиански алпинисти също бяха в неизвестност за няколко дни, но в крайна сметка успяха да се приберат още преди да започне спасителна акция по издирването им. Сега разказаха за моментите си с Боян Петров в подножието на Шиша Пангма.

"Върнахме се от Хималаите с множество силни емоции. Изпитахме и много тежки моменти, но винаги сме знаели, че разполагаме с физическите и менталните качества да се справим с условията. С Романо бяхме в абсолютна хармония и си подавахме ръка в най-тежките мигове", разказа Адриано Бонмасар, цитиран пот Gong.

"Но имаше един, който беше особено трагичен. Оказа се, че ние сме били последните, които са си говорили с нашия голям приятел Боян Петров. Това се случи в лагер 1 и си разменихме приказки с човека, който е покорил множество осемхилядници", допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 5 години

И аз искам такава тениска...

33

Ариел

преди 5 години

И аз искам тениска с Боян Петров! Почивай в мир,Съни!Никога няма да те забравим!😢😢😢

32

Кой е хейтъра

преди 5 години

Ако Вие имате право да подкрепяте нещо аз имам право да не го подкрепям. Ако Вие имате право да харесвате нещо аз имам право да не го харесам. Ако Вие имате право да изразявате позиция аз също имам право да изразя макар и различна от вашата. И ако Вие отрече те тези мой права точно Вие се превръщате в злобата дребна душица част от стадото.

fallback