Снимка: bTV
fallback

Операцията по издирването на Боян Петров в Хималаите е безпрецедентна! Това обявиха вече алпинисти, политици, дипломати. Същата оценка сега идва и отвътре – от екипа, участвал в спасителната акция по земя и суша на българина.

"Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите", убеден е Кирил Петков, който, заедно с баща си Петко Петков, се включиха в операцията под Шиша Пангма.

"Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайският посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи", разказва Петков пред bTV.

Oще по темата

Там те са поели ролята на координатори между държавите и институциите. Първият опит да бъдат включени хеликоптери в издирването е коствал много часове.

"Никога в историята на Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата към Тибет. Авиационната администрация на Непал много се притесняваше, че ако хеликоптерите бъдат допуснати по грешен начин в Китай, е опасно за тях. Китайската администрация също работи да два през нощта и в три часа получихме разрешението – първото в историята между двете държави за три хеликоптера да могат да излетят до границата", разказа Петков.

Той е категоричен - вече няма граници между Китай и Непал при спасителни акции!

"Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите", разказа Кирил.

Той разкри, че Китай са участвали в издирването като дарение към България. Непал поискали 200 хил. долара. 

"Но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операцията струваше над 65 хил. долара.", разкри още Петков.

Той отново благодари и на българските и на китайските институции – денонощно на линия за съдействия в България са били министрите Екатерина Захариева и Румен Порожанов, както и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Кирил Петков благодари и на Китай, и Непал за изключителното съдействие и за това, че техните спасители са рискували живота си в акцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

П.Петров

преди 5 години

А какво стана с версията, че шерпи са го нападнали? Защо се мълчи по темата?

94

Ирина Костова

преди 5 години

До кАко не сте го познавали лично и много сериозно, то вашите определения са доказателство, че тези качества , които му преписвате са ви свойствени. Човек може да предположи за другите само това, и само толкова, колкото му позволява собственото му съдържание! Най-малкото това го доказва представянето ви като проста буква "к". Вие нямате дори име, какво остава за нещо повече от това!

93

Толи Кей

преди 5 години

От експедицията (с които е бил и Боян) казват, че когато е атакувал върха на 3-4ти май, над 7000м е било ураган.Затова и останалите изобщо не са стигнали до лагер 2. Видян с телескоп на 3-ти май да минава от лагер 3-А към лагер 3-В,катерил най-вероятно по нетрадиционния път, но пък така ще се озове на по-високия връх директно, без да му се налага да рискува последните 20-тина метри. Останалите тръгват на 13ти, а на 15ти едва се връщат в базата без да качат. Двама от 5 едва успяват да се върнат.

fallback