Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед
В столичния парк "Заимов" се проведе първия по рода си маратон за вързани двойки, като част от спортната програма на София Прайд 2018 - Equality run.

Участниците пробягаха трасе от 3 км в памет на жертвите на СПИН. Кампанията има за цел да засили общественото внимание към хората живеещи със СПИН и да допринесе за по-голяма солидарност към тях.

Припомняме, че на 20 април тази година беше проведена среща на столичния кмет Йорданка Фандъкова с представители на организациите GLAS, Действие, Билитис и Българският хелзинкски комитет (БХК), след която стана ясно, че Столична община не само подкрепя морално Прайда, но и ще финансира предхождащия го гей маратон на 19 май.

Тази явна подкрепа е прецедент. До сега общината е изпълнявала само административна роля при провеждането му, а именно издаваше разрешителните за провеждане на събитието.

Решението на местната власт в София провокира гнева на столичните патриоти, които излязоха с протестна декларация.

"Никога и под никаква форма в Столичния общински съвет не е обсъждана подобна подкрепа, не е дискутирано открито, в това число и в комисии, вземането на едно подобно решение. Немаловажен е и фактът, че звучи доста перверзно точно Програмата на общината, насочена към възпитанието на младите да бъде ползвана за гей пропаганда”, опълват още патриотите в декларацията си“, възмутиха се от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар