Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Стане ли дума за политическите особености в малката коалиция "Обединени патриоти", често се стига до предположенията, че стабилността там се клати. Миналата седмица част от ОП проведе срещи с БСП, а това доведе до допълнителна турболенция.

"В тази коалиция има сътресения през няколко дни. Те са обединени само в името на властта. Лидерите не са първи приятели, но трябва да се понасят. Има известен неголям отлив от електоралната подкрепа за "Патриотите". Към момента спадът е овладян, но влиянието им намалява. Рейтингите не са гласове. Хората харесват простотиите на лидерите и ги одобряват, но това не са гласове. Коалицията "Обединени патриоти" е брак по сметка", посочи социологът Юлий Павлов.

Политологът Страхил Делийски каза в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR, че скандалите в ОП са продукт на политическото изчерпване на формацията.

"Тази коалиция няма за какво повече да съществува. Ще са заедно докато съществува перспектива за сегашния кабинет. Струва ми се, че Волен Сидеров вече не си представя политическото си бъдеще в тази коалиция. Заявките, които прави в момента, сочат за автономна представа за политиката", подчерта той.

В стил ли се превърна предсрочното прекратяване на мандата на кабинетите на Бойко Борисов?

"Трудно можем да очакваме пълен мандат на този кабинет. Няма да е много трудно Борисов да си намери повод за оставка, но все пак да остане на водеща позиция. Когато си сигурен в определен брой гласове – лесно се влиза в режим на постоянни избори. Ако Борисов довърши мандата си, то избирателите ще търсят сметка за свършеното от ГЕРБ. Ако е полумандат – винаги може да кажат, че времето не им е стигнало", поясни Делийски.

На противоположна позиция застана Павлов. По негови думи никога досега не е имало такова стабилно мнозинство, а предишните хвърляния на оставка са били в коренно различни обстоятелства.

"Ако Борисов искаше да се отърве от участието на националисти в управлението, то можеше да го направи много по-рано. ЕС няма механизми да попречи на профашистки партии в управлението. Имаме ГЕРБ-ОП, ДПС и "Воля", които гласуват когато и както трябва. А половината БСП е само опозиция. Борисов няма причина да прави нови избори", категоричен бе той.

Вижте още във видеото!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

11

преди 5 години

Браво на простата БАЛКА! //ПРЕ *** Всички//

5

Анонимен

преди 5 години

На кого му пука за коалицията? Патриотите усещат вятъра на промяната и правят чупки в кръста! Явно отиваме към избори!

4

Анонимен

преди 5 години

интереса клати феса - толкова мангизи окрадоха, че искат още

fallback