Снимка: БТА

Повече от 130 000 души е събрал седмият Национален събор на овцевъдите в България, съобщиха организаторите. Тридневният форум се състоя край Петропавловския манастир до Лясковец и според организаторите това е най-успешното му издание.

В събора са участвали фермери от цялата страна, както и представители на браншови организации от 16 държави. На кръгла маса те са дискутирали предизвикателствата пред младите овцевъди и козевъди и пред младите потребители, очертани са били общи действия за стимулиране на отрасъла.

Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини беше във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите под мотото "Българските храни от български суровини".

Интересна за посетителите е била зоната за директни продажби, където 30 животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко, са предлагали своята продукция. Сделки за над 75 000 лева са сключили фермери на аукцион за чистопородни овце и кози.

Сред големите атракции на събора са били изложенията на различни породи овце, кози, пастирски кучета, коне и различни фермерски състезания.

В занаятчийското изложение са участвали 60 майстори, а над 2000 изпълнители са се изявили на сцените на Националния фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце".

Националният събор на овцевъдите в България е ежегоден форум от 2011 година. Организатори са Национална овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКАБ/, със съдействието на Министерството на земеделието и храните, и с подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase