Снимка: Булфото
fallback

Полицията на пътя следи стриктно за движението на автомобилите – спира, проверява, глобява... Но наред ли е всичко с полицейските патрули и документите на органите на реда?

Любопитен клип, разпространен в социалната мрежа Facebook, показва шофьор, който отказва полицейска проверка, защото картите на органите на реда са изтекли и са стари.

Мъжът иска от полицаите да се легитимират, те се представят, включително с документите си, които обаче става ясно, че не са изрядни за 2018 година.

Ето какво пише самият човек, който сигнализира във Facebook за случилото се:

"За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция! И ако е така, то всички съставени адм. актове за нарушения са НЕВАЛИДНИ. Пращам този сигнал до медиите, да видим някой ще реаргира ли. А вие разпостранете и предупредете всички - на основание чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата, да изискват служебните удостоверения при проверка".

А въпросната алинея гласи: "Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказа се, обаче, че от МВР са решили временно проблема със старите карти. На 23 март 2018 г. в брой 26 на "Държавен вестник" е обнародвана инструкция от 15 март 2018 г. за определяне на вида, условията и реда за издаване и ползване на служебни карти в МВР. В документа се посочва, че "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.".

Остава обаче отворен въпросът легитимни ли са били документите на полицаите от края на 2016 година до тази дата. Както и какво ще направи МВР, за да бъдат легитимни и след края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

208

Kоки

преди 4 години

До Анонименима една подробност-става въпрос за закон за полицията или по точно нещо като вътрешен правилник за действията на полицията и не се отнася за народа-народа се подчинява на конституцията и на описаното в нея а там достатъчно ясно е описано какви са правата и задълженията както на народа така и на служителите нещо което в повечето случай се пропуска

207

Анонимен

преди 5 години

До iceblast88Г-н Обрешков, идете на психиатър, макар да се съмнявам, че ще ви помогне! За съжаление сте поредния христоматиен пример за ***, който си въобразява, че другите са му длъжни, щото е най- великия тълмач на законите и най- големия разбирач на правото в България. Не сте наказателноотговорен, това е видимо и за прогласените от вас за некадърни. Не сте и за принудително лечение, защото сте незначителен, нищожен и безобиден. Поздрави на професор Шипковенски!

206

справедлив

преди 5 години

До iceblast88 219Аз не вярвам аз виждам, че катаджиите са си напълно изрядни, а ти, какво виждаш е отделен въпрос. Стикерите та стикерите. Те картите им без дата за валидност, а ти пак стикерите та стикерите. Не знам кой е парчето биомаса и медуза, но щом това не можа да разбереш за цяла вечер то си просто безнадежден случай. Ай върви при мама да те накърми, че се изтормози вече да вденеш нещо и накрая пак нищо не ти се получи.

fallback