Снимка: Булфото, архив

Днес продължава издирването на изчезналия в Хималаите роден алпинист Боян Петров. В 6:30 сутринта местно време са тръгнали нагоре трима шерпи със спасители от Китай и са стигнали почти до лагер 1. Днес, ако времето позволява, те трябва да достигнат до лагер 2, заяви пред БНТ Деян Петков, близък на Боян.

Още по темата
Спасителният екип може да нощува и в лагер 1 и в лагер 2, но те трябва да преценят и възможността за връщане. Изпратеният хеликоптер трябва да бъде от Непал, защото в Китай няма такъв, който да може да лети на тази височина, каза още той.

Във втори лагер може да оцелее много дълго време според нас. В трети лагер дори да не е добре запасен с храна, вероятно има продукти от стари експедиции, които да са замръзнали. Ако е в някакъв лагер, е възможно да е оцелял. Ако не е в лагер, може да си е направил заслон някъде, надява се Петков.

Акцията по издирването във вторник приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха. Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради изключително лошото време.

Боян Петров изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша пангма, като няма връзка с него от 3 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase