Бронзова статуетка на Хермес открита в Хераклея Синтика. Снимка: архив, БулФото

100 хил. лв. отпусна правителството за продължаване на археологическите проучвания на Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич.
 
Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. Той е разположен на границата между древните области Тракия и Македония.

Писмените извори и досегашните археологически данни разкриват етнически силно смесено население в югозападния ъгъл на днешна България с обща платформа - елинската култура.

Смята се, че Хераклея Синтика е била столица на Средна Струма. Разкопките започват през 2007 г. Откритите до този момент находки са превърнали античния град в привлекателна туристическа дестинация, която вече има към 50-60 хил. посетители миналата година, каза пред министрите днес доц. Людмил Вагалински.

Археологическата информация за Хераклея Синтика обогатява съществено знанията за историята на Балканите през античността, както и за прехода към Средновековието. Разкопките целят да се проучи и покаже максимално най-голяма част от централния площад и околните му сгради, както и театърът, който градът е притежавал.

"100 години се спореше къде е този град, става въпрос за икономически интереси, гърците много теглеха да е на тяхна територия. Благодарение на надпис от 2002 година, който се съхранява в Петричкия музей, стана ясно, че градът е там. Основан е през втората половина на 4 в. пр. Хр. от Филип ІІ Македонски или от неговия син Александър", разказа още той.

Вече е разкрита голяма част от централния площад. Оригиналният градеж е запазен на височина 5-6 метра.

"Свършите ли парите, идваш пак", пошегува се премиерът Бойко Борисов.

Вагалински съобщи, че през октомври с националните музеи на Скопие и Белград и нашия Национален археологически институт с музей при БАН е планирана изложба, свързана с Първата световна война в духа на единството на Западните Балкани.

Експонатите, които се съхраняват в трите държави, са от некропол, случайно разкрит край Охрид по време на войната от наши военни части.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase