fallback

Толкова много археология изкарахме, че се чудим как да я опазим и развием. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като инспектира участъка от автомагистрала "Струма" при откритите останки от древно селище до село Покровник.

"Вариант е да вържем магистралата с въжета, да виси, но не може. Ще търсим вариант или отдолу да обикаля някъде, но ако и там попаднем на същото, какво правим?", попита премиерът Борисов.

Oще по темата

"Те казват, че знаят от 70-те години, че тук има селище. Трактористите са си орали нивите и комунистите изобщо не ги интересувало за такова нещо. Не са правили магистрала", допълни още той.

Премиерът уточни, че до този момент близо 3,1 млн. лева са дадени за осъществяването на археологическите разкопки.

"Това струва пари на данъкоплатеца, за да го има като ценност. Във всички случи ще се дават пари, въпросът е да намерим по-евтин вариант", каза премиерът.

"Ако минем отдолу – ново отчуждаване. Тук сме дали вече над 20 млн. лева за отчуждителни процедури. Ако можех да я нарисувам с флумастер, ще седна и ще нарисувам, но когато се строи, се пуши. Карат се камиони", коментира още той.

"Ще търсим решение, с което да запазим археологията, както направихме навсякъде в България. Един месец съм дал срок на археолози и инженери. Ако трябва да местим магистралата ще видим колко струва, ако трябва наново да отчуждаваме", смята премиерът Борисов.

"Искаме да направим магистрала "Струма", както и да запазим "Скаптопара", археолозите и инженерите да ми дадат решение", заяви премиерът.

На обекта присъстваха десетки протестиращи граждани, искащи запазване на археологическите разкопки. Министър-председателят разговаря с тях.

Мъж се обърна към Борисов като заяви, че на референдум хората са гласували "за" запазване на разкопките и попита какво следва. Премиерът заяви пред протестиращите: "Спираме магистралата и отиваме да строим нагоре на север. Какво да направим друго? Искаме да направим магистрала. От 1973 г. знаят, че има разкопки тук. Защо не протестирахте тогава? Защо не е направено? Знаете ли колко археология сме направили по страната? Искам да го направим като хората, затова търсим решение как да го направим", допълни Бойко Борисов.

Той обясни, че са налети милиони в Благоевград, при което протестиращите заявиха, че са благодарни и оценяват свършеното.

"Ние не по-малко от вас искаме това да се запази. Искам археолозите и инженерите да ми дадат решение. В пожарната едно време не сме учили как да местим магистрали", поясни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 5 години

Със Римския окупационен материализъм и ухолен живот, започва унищожението на Балканите.

96

Анонимен

преди 5 години

Професорите както са я подкарали ще обявът и Спартак за "Македонец".

95

Mf

преди 5 години

Axaxa ne bil uchil v pojarnata. To i za MP ne si uchil, ama kato iadesh ot banicata ne revesh...

fallback