fallback

Цар Фердинанд е взимал пари и от германците, и от руснаците. Става дума за колосални думи, милиони златни немски марки и златни френски франкове. Три милиона златни франка дадени от Русия са получени като личен заем от император Николай Втори, но този заем никога не е върнат, заради падането на Руската империя през 1917, заяви академик Георги Марков в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Германия му е осигурила и пожизнена пенсия, посочи още историкът.

Академикът даде като пример за значението на парите при някой исторически събития, финансирането на Ленин и Болшевишката революция от страна на Германия.

Според Георги Марков Ленин е получил по днешна равностойност 200 милиона евро, за да събори временното правителство на Руската република на Керенски и да сключи сепаративен мир с централните сили, в които влиза и България. 

В тогавашното ни Народно събрание лично премиерът Васил Радославов приветства вестта за червения преврат в Русия, защото той е означавал излизане на руснаците от Първата световна война. 

Георги Марков посочи, че днес България се нуждае от национално помирение, че от ляво и от дясно са дадени свидни жертви, които изискват уважение.

"Шести септември, Денят на Съединението, е подходяща дата да отбелязваме националното си помирение. В българската гражданска война победители няма, има само победени", настоя историкът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 5 години

до колкото знам освен пенсия получава от Германия имение точната цифра не помня но бяха милиони марки за да се включи България на нейна страна през войната.

51

А

преди 6 години

Миналото е вече минало и заминало.Някой случайно да знае Бойко и нашите управници какви ги лапат?

50

Ваня

преди 6 години

До А-47: Да, правилно е да се направи тази сметка! но и да се знае: 1.Отнети са всички имоти и титли на цялото царско семейство !!! 2. Дадено им е обезщетение в размер на 20 милиона златни лева! Плюс описаното , натоварено на влаковата композиция ! Какво повече искат !?

fallback