Снимка: архив, БулФото
fallback

На фона на социалното разслоение у нас хората не биха понесли увеличение на цената на тока и автоматично подкрепят всякакви социално звучащи мерки като намаляване на заплатите на депутатите.

Това показват данните от традиционния сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми, проведен сред 801 души между 19 и 22 април.

Подкрепа за предложението на Корнелия Нинова за намаляване на депутатските заплати дават 91% от запитаните, мнозинство от 84% казва, че в този момент не би могло да понесе увеличение на цената на тока, а мнозинството от 63% се противопоставя на връщането на царските имоти. 66% одобряват идеята собствениците на по-замърсяващите автомобили да плащат повече.

Заради високото усещане за несправедливост, българите са склонни да приемат и критиките на президента Румен Радев към властта. 

Мнозинство от 60% са чули за речта на президента (че в държавата се действа "на тъмно" - бел. ред.), а мнозинство от 69% от тях одобряват критиката към правителството. 19% не я одобряват, а останалите се колебаят.

Общото ниво на критичност към властта у нас остава силно, въпреки подкрепата за външнополитическите действия на премиера Бойко Борисов, уловена в предишни изследвания, посочват социолозите.

Затова и 91% смятат например, че скорошното бягство от затвора е атестат за слаба работа на властите, а само 7% приемат, че подобни неща могат да се случват, дори и при добре свършена от страна на властите работа, а обясненията от типа "Монте Кристо" не се възприемат.

Високо е желанието за прекратяване на злоупотребите с инвалидни пенсии - 92% от запитаните споделят, че такива злоупотреби са много и това трябва да се прекрати. Това е още един израз на нарушеното усещане за справедливост.

Сагата с кмета на район "Младост" Десислава Иванчева обаче по-скоро поляризира общественото мнение. 44% намират, че случващото се с Иванчева изглежда по-скоро скалъпено, 34% са на обратното мнение, а цели 22% не могат да преценят. Тези резултати показват, че независимо от силното обществено желание за справедливост, охраната на човешкото достойнство като ценност стои високо в скалата на българите.

В същото време ясната позиция на прокуратурата по казуса с Желяз и останалите българи, търсени в САЩ (заявена още в средата на месеца), печели симпатии за прокуратурата и главния прокурор – мнозинство от 60% одобрява това, че прокуратурата не потърси задържане на всяка цена за Желяз и другите. 

Новото издание на традиционния сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми е проведено сред 801 души чрез телефонно интервю по панелна методика, осигуряваща надеждност. Сондажът е проведен между 19 и 22 април. Тези сондажи служат за формиране на хипотези в бързо променящата се обществена среда.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимна

преди 5 години

До сега депутатите,трябваше да си намалят техните заплати,в знак на съпричастност,но те са безсърдечни към българския народ!!!! Затова няма да има работещи във България!!! Много добре знаят,че трудно се живее с малки пенсии и заплати!!!!

32

Галъпчо

преди 5 години

Много удобно комунистическо мислене на Галъпокомунистите. Тези още ли се мислят за социолози? Трябва да се наричат комунистолизи.

31

Анонимен

преди 5 години

"ДА"за пенсионирането на Наска Ангелова от Хасковското ученическо общежитие, която от години е навършила възрастта за пенсия, но продължава да е пом.директор там. "ДА" за спазването на закона от всички. От редовите учители се освобождават, а нея директорът я държи по "лични причини". Самоуправство, за което РУО нехае. Днешното решение на Министерския съвет за неправомерно поведение на администрацията се отнася за такива като Наска. Проверете и най-сетне проконтролиройте нарушителите.

fallback