Снимка: архив, Ройтерс

74% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС. Противниците на евроидеята са 16 на сто.

Това показват данни от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 12 и 18 април сред 1000 души.

Ретроспективният анализ по данни на социологическата агенция от последните години показва, че подкрепата за еврочленството ни е трайна и висока - между 74 и 79 процента. Неодобрението е между 13 на сто и 16 на сто.

В момента най-високо неодобрение за членството ни в ЕС се регистрира сред избирателите на БСП - 28%, посочват социолозите.

Одобрението за членството ни в НАТО се вмества между 55 и 60% през последните години, а неодобрението е между 22 и 28%.

През април 2018 г. 58 на сто от българите одобряват членството ни в НАТО, а неодобрение декларират една четвърт. 40 на сто от избирателите на БСП не одобряват участието ни в Алианса.

Като цяло хората, които очакват ползи за страната ни от Българското председателство на Съвета на ЕС са повече от онези, които не очакват ползи (40 процента към 34 на сто).

Оценките обаче са силно политизирани. Сред привържениците на управляващите надделява тезата, че България ще извлече ползи от председателството, докато повечето симпатизанти на опозицията не очакват ползи, отбелязват социолозите.

Данните са от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 12-18 април 2018 г. Чрез полустандартизирано “face-to-face” интервю по домовете им са изследвани 1000 пълнолетни лица, в 125 гнезда, в 89 населени места. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е около 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase