Кадър: Facebook
fallback

Футболният спектакъл между Левски и ЦСКА можеше да се превърне в огромна трагедия с десетки, дори стотици жертви. Това твърди един футболен фен, присъствал на стадиона.

Той, 10-годишният му син и стотици зрители на стадиона се оказали "заклещени" в един от тунелите за изход – 40 минути, защото полицаите били заключили решетките.

Униформените обяснили, че имат заповед да не отварят докато феновете от гостуващата агитка не се приберат по домовете си.

"Аз им казвам, че моя милост и синът ми - на 10, няма как да набием цялата агитка на ЦСКА и посягам да отворя, при което единия полицай тръгна да затиска с щита си заключената врата отвън. През това време отзад идват екзалтирани фенове, тунелът се пълни. Ние с детето сме вече притиснати до решетките.

Хората малко по малко започват да се гъчкат и да разбират, че сме в капан и безизходица... В част от тълпата настъпи ярост, в други паника. Дойде при нас жена с клаустрофобия - да диша по-свеж въздух на решетките. Видимо имаше паник атака. Друг почна да говори с 112.

Настъпи страшно напрежение", пише Александър Топузов.

Топузов е категоричен, че ще се обърне към европейските правоохранителни институции, за да търси отговорност и обяснение за предпоставките за огромна трагедия.

Ето целият разказ на Александър Топузов:

Приятели, бях жив свидетел на поредното безумие и ужас снощи в България. Казвам жив, защото можеше и вече да не съм. Безумие, защото съм все още толкова афектиран-макар да изчаках 12 часа преди да седна да напиша този пост, тъй като нямам друга дума освен безумие или по-точно тотална малоумщина. Ужас, защото това което се случи само на 50м от "Индиго", щеше да стане реален кошмар с огромна трагедия за десетки, дори може би стотици хора. Хора отишли с децата си в сряда следобед, в прекрасно време на нещо, което трябва да бъде наречено "футболен спектакъл".

И ако този път действително се получи футболна среща на добро за нашите стандарти ниво, дори публиката след последният нещастен случай с ударената от бомбичка полицайка бе примерна, то организацията по опазването на реда от страна на охранителна полиция, бе под всякаква критика! Подсъдна ПРОСТОТИЯ! И НЕАДЕКВАТНОСТ!

Отивам със сина ми на мач - дерби. Левски vs. Цска - София.

На влизане чекпойнтове за проверка и преджобване през 10м. Мисля, че бяха 4 на брой. Много, но все пак одобрявам, предвид последните нещастни събития с ударената полицайка. Кимам одобрително с глава на опашка от А сектор на стадиона до началото на ул. "Гурко".

С детето търпеливо чакаме, джобят ни и аз му обяснявам, че така трябва. Още повече, щом феновете така сме си постлали. Нищо, че ние двамата не бяхме ходили на дерби мач от 4-5 години.

Влизаме след 45 мин чакане. Мачът почва. Емоции на радост за едни, на тъга за други. Нормално. Това е футболът- такъв е живота.

Мачът свършва.

Гостуващата агитка от сектор Г си тръгва, ние поздравяваме отбора на Левски, класирал се напред на финал за Купата на България.

Малко преди да свърши цялата еуфория, хващам детето си за ръка и тръгваме първи към тунела за изхода.

Умишлено, защото съм с не голямо все още дете и не искам да излизаме в блъсканицата с всички.

Влизаме в тъмния, неприветлив, мръсен, ухаещ на урина тунел, тръгваме към светлината на изхода, заграден от врати с решетки, пазени от два реда полицаи с щитове и каски отвън.

Тръгвам да отварям, заключено.

Моля учтиво полицаите да отключат, че съм с 10 годишно дете - те мълчат.

Моля ги пак много учтиво. Казвам, че не случайно си тръгвам преди всички, защото се опасявам да не се бутаме със синът ми в тълпата. Те вдигат рамене и ми казват, че имали заповед. Заповед никой да не се пуска да излезе от стадиона, докато "гостуващата агиткта", т.е. феновете подкрепяли ЦСКА - София, не си се преберяли по домовете.

Аз им казвам, че моя милост и синът ми - на 10, няма как да набием цялата агитка на ЦСКА и посягам да отворя, при което единия полицай тръгна да затиска с щита си заключената врата отвън.

През това време отзад идват екзалтирани фенове, тунелът се пълни. Ние с детето сме вече притиснати до решетките.

Хората малко по малко започват да се гъчкат и да разбират, че сме в капан и безизходица.

В част от тълпата настъпи ярост, в други паника. Дойде при нас жена с клаустрофобия - да диша по-свеж въздух на решетките. Видимо имаше паник атака. Друг почна да говори с 112.
Настъпи страшно напрежение. Мъжете започнахме да се караме с полицаите зад решетките, от които явно наистина нищо не зависеше, като редови охранители. А и както ни обясниха: "Чакаме заповед от началството, че да ви пуснем"
- КОГА?
"НЕ знаем..."
- Къде е началникът да говорим с него?
"НЕ знаем...

"Така 40 мин.

В тъмен тунел, без полъх свеж въздух, пълен със стотици хора в него.

А зад тях още хиляди нетърпеливи, чакащи да излязат от стадиона в паника и ярост фенове.

Малкият се разтрепери, гушна ме и заплака в скута ми, а аз ужасно побеснях. Побеснях най-вече от безсилието пред собственото ми дете да направя нещо, което да променя там на място. Не да оправя цялата държава, която явно вече е в тотален колапс и разпад във всичко и навсякъде, а там - в онова тясно тунелче.

Претърпях унижение пред собствения си син. Голямо! Бе ни отнета елементарна човешка свобода. Бяхме държани и третирани като животни без никакви права. Принудително и безпричинно, ведно с малки деца, жени и хора в не добро здравословно и психично състояние.

Заради заповедта на някой си фелдфебел. Калинка, назначена като поредното партийно недоразумение на синекурна държавна хранилка, която дерибейства върху достойнството ни и живота ни - буквално!

Ей така, от нищото, бе на косъм да стане непоправима човешка трагедия! Пак да напомня, щото късопаметните късопишковци явно отдавна са забравили и спят спокойно - на 50 метра от злополучната бивша дискотека "Индиго", където смъртта си намериха 7 деца, без и до днес да има виновни!

Докога, бе??? Докога! Политически малоумници, раздаващи малоумни заповеди. Какво още трябва да стане?

Сега ще ви кажа какво ще стане.

Консултирал съм се с адвокат.
Смятам, че нарушихте на всички човешките ни права.

Създадохте ОГРОМНА предпоставка за ОГРОМНА трагедия!

Подложихте на страшен риск и стрес деца, жени, възрастни и болни хора.

Държахте ни като заложници 40 мин., по незнайно чия воля.

Тъй като знам от опит, че в България вероятно дълго ще се балтавим в дела с чудесната ни реформирана и хвалена отвсякъде съдебна система, смятам надлежно да информирам със снимков и видео материал Европейската комисия за правата на човека, възможно всички инстанции отговарящи за тях, Европейски съд, Парламент, комисари и обикновени депутати свързани със спазването им.

Така също и FIFA.

Да ви видят господата от Нион що за хубостници сте. Съмнявам се да не знаят, но мисля, че след филмче, как хората се бутат за свеж въздух в тунел на стадион зад решетки, особено след трагедиите на "Хейзел" и "Хилзбъро", ще ви се "израдват" подобаващо!

И това всичко в 2018г., в страна председателстваща ЕС!

Надявам се искрено това да доведе до:

Закриване на тази нелепа креатура на Футболен Съюз.

Закриване на тази пародия на професионална футболна лига.

Затваряне на това соцнедоразумение в центъра на София, наречено Национален стадион, което няма елементарни условия за нищо освен за девическа олимпиада. Може би?!

А аз ЛИЧНО ще ходя оттук нататък на ВСЯКА организация, протест или митинг за сваляне на тази свинска кочина - мафия наречена Правителство.

Нещастници. Стига вече!

Оставка!!!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 6 години

Всеки мач между Левски-Цска е на принципа победителя изчаква 30 мин, другите да си тръгнат първи.Хората биват предупредени преди това..Какъв е този зор като маймуни да се наблъскаме на решетките да чакаме там да се отвори..особено за тия с децета е смешно да ги натискат там..Каква е тая нашата арабска култура да сме толкова припряни и изнервени..Абе почакай си на мястото 10 мин, пусни тези преди теб да минат първи и ок.

58

Анонимен

преди 6 години

В Русия така 64 души (повечето деца) изгоряха наскоро в търговски център, защото първите излезнали от пожара казали на полицията, че вътре няма други хора. И вече полицията уведомява началството, а те дават заповед на пожарникарите да не влизат, защото вътре нямало хора. През това време вътре горят живи деца и по телефоните си крещят на родителите си да ги спасят, но отвън пожарникари и полиция не пускат обезумелите родители да си спасят децата.

57

Щирлиц

преди 6 години

По родните терени отдавна няма спектакли,ако не броите "спектаклите",които си спретват агитките.

fallback