Снимка: bgonair.bg
fallback

Скандалът с Фейсбук придоби огромен мащаб и привлече общественото внимание към проблема със защитата на личните данни. Десетки хиляди потребители на социалната мрежа не знаят, че данните им се използват и с тях се злоупотребява.

Все още обаче потребителите продължават да споделят информация за себе си под формата на статуси, снимки, тагове. Доколко сме способни да заменим "лайковете" за собствената си сигурност – отговорите в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от адвоката Асен Велинов.

От 25 май в сила влиза новият регламент на Европейският съюз за защита на личните данни GDPR. Какво означава това и каква сигурност ни дава?

"Начинът, по който се защитават личните ни данни вече е на европейско ниво. Досега ЕК защитаваше информацията ни, която се отнася до хартиени носители. Вече имаме защита на личните си данни и на електронни носители.", обясни в ефира на "Директно" юристът.

GDPR е регулация на европейско ниво, която ще засегне всички граждани на ЕС. Какво обаче може да се разбира под "лични данни" и знаем ли каква информация предоставяме?

"В регламента дефиницията е за всяка информация, която е свързана с идентифицирано физическо лице или с лице, което може да бъде идентифицирано. Дори геолокацията представлява лични данни.", коментира адвокат Асен Велинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

House M.D.

преди 6 години

От зората на Интернет е известно, че само ****от би предоставил личните си данни в Мрежата.Ваш: Ричард Столман

14

Ludoto Lenche

преди 6 години

....zbrana na Feisbuk !!!...I krajbarta se preustanoviava ! ...tselta na feisa e da vi sabira lichnata informatsia !!!...tam se znae vsichko za vas !!!...po nikakav nachin ne mogat da vi zashtitiat ot sobstvenata vi glupost !...vsichko e linkvano !!!

13

ЮЛИ

преди 6 години

ИМАМ ПОЗНАТ КОЙТО РАБОТИ В БДЖ КАЗА ЧЕ КАШОНИ С ДОКУМЕНТИ С ЛИЧНИ ДАННИ СТОЯТ НА НЕ ОХРАНЯВАНИ МЕСТА С ГОДИНИ СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД НА ''СЪХРАНЕНИЕ'' ГИ ИЗХВЪРЛЯТ В КОНТЕЙНЕРИТЕ ПРЕД ОФИСИТЕ ИМ.ЗА КАКВО ГОВОРИМ

fallback