fallback

Колко дълго е разстоянието от столичния квартал "Факултета“ до един от трите космически лагери по модел на НАСА?

Оказва се, че то е дълго колкото едно есе, написано от 13-годишната Симона Маркова. Тя печели конкурс на фондация "Център на надеждата" и през август заминава за турския град Измир, в единствения действащ космически лагер в Европа, създаден по модел на НАСА.

"Избрах да пиша по темата "Спорт в космоса", защото много обичам да спортувам. От дете гледам мачове с баща ми и той ме запали по футбола", споделя Симона.

Освен че обича спорта, Симона, която живее и учи в кв. "Факултета", чете книги и набляга на уроците – все дейности, ярко контрастиращи със заобикалящата я среда.

Казва, че не знае защо много ромски деца не искат да учат, защото успеха си дължи именно на учители, които запалват искрата към астрономията. Мечтата ѝ е да стане учител по метода сугестопедия, а сега е напът към осъществяването на една по-малка – да се приближи поне малко до звездите.

Историята разказват репортерът Божила Симова, операторът Александър Георгиев и монтажистът Христо Христов. Вижте я тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 6 години

Браво на детето! А на хейтърите по-долу - а вие какво постигнахте? Какво сте спечелили, сами със собствени усилия? Кой знае имената ви? Освен това - нали се сещате, че след 20-30 години ние ще сме малцинството в България. Харесва ни или не, ниската раждаемост и масовата емиграция до това води. Загубихме държавата си, по начин по който не сме я губили от 1300 години. И за разлика от окупации и робства, от демографско претопяване връщане назад няма.

55

Лимона

преди 6 години

Статистически е нормално от толкова братя роми да има и свестни въпреки културата и традициите им. Успехи на момичето.

54

Анонимен

преди 6 години

До 1211221Какво точно е постигнала?Написала е едно есе и нищо повече.Голямо постижение наистина.На 13 години имам едни съсед печелил национална олимпиада по математика,но за него нищо не се пише.Защо ли?Може би защото е българин.И то родителите му не са заможни хора.

fallback