Снимка: Булфото, архив
fallback

Бунт на шивачки край град Раковски. 200 жени остават без работа, след като австрийската компания, в която бяха наети, обяви фалит.

Изненадващо предприятието затвори врати, а служителите не могат да получат заработени си заплати.

Въпреки че заводът не работи от дни, нито една от шивачките не е получила предизвестие за прекратяване на трудовия си договор. Така над 200 служители са оставени на произвола на съдбата.

Тази сутрин те се събират на протест.

Централният офис на дружеството е в град Кричим. До преди дни в града са работили 50 шивачки. Всички са освободени с мотива, че австрийската фирма фалирала.

Дължи 10 000 лева за наем на сградата, която ползва в Кричим.

Омбудсманът на България Мая Манолова посъветва хората да не подписват никакви документи, особено за прекратяване на правоотношенията, тъй като не е в техен интерес.

"Свързахме се с Инспекцията по труда и с представител на работодателя. Предстоят срещи. Важното е по никакъв начин служителите да не прекратяват трудовите правоотношения по тяхна инициатива, нито да се съгласяват на прекратяване по взаимно съгласие. Възможността за получаване на обезщетение от Бюрото по труда е много по-дълга", обясни Мая Манолова пред Нова телевизия.

"По моя инициатива бяха приети промени в Кодекса на труда, според които работниците могат да получат обезщетения от Фонда за неплатените заплати и други дължими суми в случаите, в които се дължат две работни заплати. Това е гаранция, че те наистина ще си получат заработеното", поясни още омбудсманът.

"Нормалното решение е държавата да има механизми за подкрепа на работници, които не са си получили заплатите, както и да има процедура по несъстоятелност", допълни Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 6 години

Ех, защо не сме 19 век, да извикат полицията да ги ступа. Бунтовници посягат на фалитизма.

13

шматка

преди 6 години

До 11Ами що работиш там след като те експлоатират така.Кога най накрая ще се научите че първия защитник на вашите права сте самите вие.Започвате работа при скотски условия а после ревете.

12

Анонимен

преди 6 години

Ама разбира се, че "инвеститорите" идват точно заради законодателството или липсата на законност при наличие на иначе добри закони. За някои точно хаосът и корупцията създават отличните условия, за да си направят схемата. Няма нищо ненормално в един фалит, въпросът е институциите да си свършат работата и да се предявят вземанията на работници и други местни субекти пред австрийския съд по несъстоятелността. Заплатите на работничките няма как сега да се платят до приключване на процедурата

fallback