Снимка: Bulgaria On Air

В деня на Конституцията и празника на юриста – защо в обществото все още липсва доверие в съдебната система?

В България се наблюдава традиционно ниско доверие в правосъдната система. Само 1 от 5 души вярва на българското правосъдие. Изследване сочи, че има не само конфликт в между гражданите и системата, но и голям институционален проблем. Трябва ли да даваме пари под масата, за да получим справедливост?

В студиото на "Директно" коментират Иванка Иванова от института "Отворено общество" и Александър Пелев от Инициативния комитет за адвокатска реформа.

През последните години всеки е готов да коментира Конституцията. Дебатът за нейната промяна е винаги модерен и на дневен ред. Историята на една неслучила се промяна - ще се осъществи ли дългоочакваната съдебна реформа и мит ли е справедливото правосъдие?

"Има широко усещане за несправедливост от начина, по който работи правосъдната система у нас", коментира в предаването Александър Пелев.

По думите му последните промени са направени в името на това да не се излагаме пред чужденците, но и тогава прокуратурата е оставена като една неконтролируема институция в лицето на главния прокурор. Защо съдебната система трябва да изглежда идеална за останалите, но да е неработеща за българските граждани?

Каква е разликата между реалността в съда и очакванията на обществото и може ли да бъде запълнена огромната пропаст между гражданите и институциите - вижте във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase