Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Променят името на връх Шипка. Инициативата за връщането на старото име на върха - Свети Никола, отново се възражда. Промяната обаче може да стане само с указ на президента. Досега е имало две подписки за връщане на историческото име на върха, но те са били неуспешни.

Повод за искането за връщането на старото име дава книгата на историка проф. д-р Петко Петков, в която той документално изследва върховете Свети Никола и Шипка. Повече от година събирал исторически сведения. 

Името на върха Свети Никола е сменяно два пъти. Досега са правени две подписки до президентите Първанов и Плевнелиев за връщане старото име, но неуспешни. В своето слово на 3 март президентът Румен Радев не нерече върха Шипка, а спомена Свети Никола.

Хората в гр. Шипка все още помнят и наричат върха Свети Никола. Някои от тях са против смяната му. Проф. Петков счита обаче, че не бива да губим историческата памет за върха. 

Очаква се скоро да бъде направена поредната, трета, подписка за връщане на старото му име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

194

П.Петров

преди 6 години

До Анонимен 195Символиката е паметника, наименованието на върха е география и история, дай да прекръстим Мусала на Шипка, че е по-висок и ще имаме още "по-голяма" символика ?Нито одата на Вазов се казва "Опълченците на връх Шипка", ни опълченците са се били само на връх Св. Никола, нито битката е само за върха!Вазов има връзка, доколкото одата му е по-популярна от историята и художествените му похвати вкарва в заблуда невежите, че "битката е за върха" и той се "казва Шипка".Е НЕ Е! БИТКАТА Е ЗА ПРОХОДА, А ВЪРХЪТ Е СВ.НИКОЛА!

193

Анонимен

преди 6 години

До П.ПетровТи не разбираш ли, че не става въпрос за карти и географски понятия? Става въпрос за символика и посланието, което носи този връх.Вазов каква връзка има с Коминтерна?

192

П.Петров

преди 6 години

Ето ви карта на битката, там си пише кое е връх Шипка, кое е връх Св. Никола и как точно се казва битката (най-отгоре), къде са войските и как протича битката.lager-namore/wp/SHIPKA-1.JPGИ не забравяйте, че "Опълченците на Шипка" е художествено произведение, а не исторически документ!Това, че комунистите са решили да прекръстят съседен връх първо на "Столетов" после на "Шипка" е показателно, колко може да се вярва на съчинените им истории в угода на Коминтерна и КППС. Върхът с паметника е Св. Никола!

fallback