Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова призова всеки, които може да помогне финансово на Желяз Андреев, който прокуратурата на САЩ обвинява в нарушаване на ембаргото, защото бил продал самолетни части на сирийската авиокомпания.

Още по темата

"Готова съм да подкрепя и останалите четирима българи, които са в подобна ситуация. Да чуя всеки един от тях, да помогна за бързото създаване на набирателна сметка, включително и с опити да подкрепя събирането в по-бързи срокове", каза тя пред БНР.

Според нея колкото повече институции и организации се включат, толкова по-ефективен ще бъде крайният резултат. Заради това тя иска среща и с американския посланик Ерик Рубин.

"Като национален омбудсман, който защитава правата на гражданите, не мога да остана безразлична към съдбата на Желяз", заяви Мая Манолова.

"Независимо от това как ще се развие делото за екстрадицията, наказателното производство се води в САЩ", обясни тя.

"Гражданите да подпомогнат на Желяз финансово, за да бъде ангажиран адвокат, който да следи развитието на процеса, да има точна и пълна информация за това какво се случва с наказателното производство в България. Без такъв адвокат защитата в България на практика няма да може да си свърши работата", поясни омбудсманът.

"Очевидно тези млади хора не могат да си позволят по 20 хил. долара, каквото е предварителното изискване за депозит за адвокат, който да ги представлява пред американския съд", коментира Мая Манолова.

"Делото за екстрадиция е първата заплаха, първият проблем за Желяз. Наказателното производство в САЩ всъщност е истинският проблем и начинът, по който ще бъде представляван и защитаван там", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase