Снимка: bgonair.bg

Днес цялатa църква страда и скърби за раздялата с божествния син. Това е тъжен ден, който след броени дни ще се превърне в нестихваща радост, каза на Разпети петък Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че суетата на ежедневието не ни дава правилна представа какво трябва да съпреживяваме с Исус Христос. Тази Страстна седмица е съпреживяване, уточни митрополит Антоний.

"Живеем във времена на духовна криза. Подрастващата младеж е оставена в ръцете на произвола. Насаждат се нови модели на поведение, които не са присъщи на нашия народ", сподели гостът на телевизията.

Той подчерта, че е много важно Църквата да бъде близо до хората и по думите му в годините тази връзка е била прекъсната. Църквата обаче се опитва да се популяризира сред младите хора, вече дори и в социалните мрежи.

"Трябва да се възстанови изучаването на религия в училище. Нека родителите не се страхуват, че ще ги (бел. ред. - учениците) правим задължително свещеници или монаси", отбеляза гостът в предаването "Денят ON AIR".

Утре рано сутринта митрополит Антоний ще лети за Ерусалим като ръководител на делегацията на Светия синод. От Божи гроб той ще вземе благодатния огън и около 19:30-20 часа по план трябва да го донесе в София. У нас ще пристигне делегация от Скопие, която ще вземе частица от благодатния огън.

Изповядването в последните години у нас се популяризира, съобщи още митрополитът. По думите му в Католическата църква изповедта е безлична, защото няма визуален контакт, докато в Православната свещеникът е само свидетел и дарува опрощение на каещия се пред иконата на Исус Христос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase