fallback

Само преди няколко дни една млада българка се нареди сред жените-учени, променящи света.

Тя спечели наградата на Съюза на химиците за изявен млад учен в областта на полимерите, съобщи Bulgaria ON AIR.

Едва ли някой се е замислял от какво точно са направени кофичката от кисело мляко, пластмасовите чаши за кафе или торбичките, в които слагаме покупките си.

И също едва ли много хора знаят, че основният компонент във всичко направено от пластмаса - полимерите, се изучава от учените в едноименния институт към БАН.

В него със специална апаратура се изследват структурата на твърди материали, каквито са например пластмасовите капачки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 6 години

Много съм скептичен към българските открития и рационализаций! Такива се представят само в български сайтове и медий но в западния печат - мълчат! Не веднъж съм попадал на изхвърляния че сме били открили "бог" ама в действителност - сън! Истината е че копираме здраво заради липсата/незпазване на патентните/лицензните закони които в истинска държава се спазват. Има няколко случая до момента в които български фирми са закарани на съд в ЕС заради горенаписаните патентни пропуски.

19

123

преди 6 години

Не че нещо, НО ако жени тръгват да спасяват света, значи е обречен. За щастие аз има на коя друга планета да отида.

18

До 13

преди 6 години

Убедили току що се дипломирало се момче да кандидатства за същия конкурс и започнали да приказват , че то е по-подходящо да го спечели. Как така е щял да кандидатства за длъжност гл.асистент, след като не е защитил докторантура? Ти ми кажи! Това ли ви е академичната автономност? Да се нарушава законът?!В крайна сметка моят състудент спечели този конкурс, но като го гледам какъв е потиснат и изтормозен, питам го струва ли си да стои там?Освен това, работя по съвместни проекти с БАН, ясни сте ми

fallback