Снимка: архив, Булфото
fallback

Споделеното пътуване е по-бързо и по-удобно, изтъкват шофьори и пасажери, които използват Facebook групи или мобилни приложения за пътуване, разделяйхи разходите си.

Друг плюс на тази услуга е, че през апликациите може да се дават оценки на шофьорите и пътниците, така че да не стане ясно кои са некоректните. Стотици са страниците за споделяно пътуване във Facebook, а членовете им са хиляди, пише "24 часа".

"Утре сутринта към 9.30 часа ще пътувам по линията Пловдив-Свиленград. Ако има желаещи, да пишат", гласят обикновено постове на шофьори. Понякога обявата се публикува 1 час преди пътуването. Освен дестинацията в нея се отбелязва и колко са свободните места в колата.

Най-много потребители има във Facebook групите "София-Бургас- София", "София-Пловдив-Смолян" и "София-Стара Загора-София".

Мобилните приложения или сайтовете като Aha!Car, Tripinfy и други основно се създават от ентусиасти. По-малко популярно е приложението на Google - Go we Go.

Едно от удобствата на платформите е, че всеки потребител получава известие, когато се появи обява, съвпадаща с търсенето му. Така той не проверява постоянно дали някой ще пътува в неговата посока.Споделеното пътуване обаче се приема на нож от превозвачи, тъй като те губят.

Въпреки че цената на билетите почти винаги е еднаква, хората предпочитат споделеното пътуване. Удобството е, че шофьорът може да спира по желание, например за да изпушите цигара, или да води приятни разговори с пътниците, което в обществения транспорт е забранено.

От транспортното министерство пък неведнъж са обяснявали, че шофьори и пътници не могат да бъдат обявявани и глобявани за споделеното пътуване, тъй като това са частни гражданскоправни отношения, в които държавата не трябва да се меси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 1 Насочваш ме към обосновано преположение, че не си особено добър по аритметика. София-Бургас за 2:30 часа я ми обясни как става това?

18

Жо

преди 6 години

ПОВЕЧЕТО ШОФЬОРИ не правят застраховка на местата в колата си. Така те спестяват няколко лева при плащането на задължителната Гражданска отговорност. Но, в каква ситуация ще изпадне шофьорът, ако по време на "Споделено пътуване" пострада пътник в колата му. Ще трябва да плаща десетки хиляди лева на пострадалия. Това може да съсипе живота му.

17

копито

преди 6 години

https://24chasa.bg/***/article/6772305я да видим кой от кого копира

fallback