Снимка: visualhunt.com

За 9 години са се родили над 7000 деца, благодарение на държавното финансиране за ин витро процедури. Това стана ясно на церемонията по връчване на годишните награди на фондация "Искам бебе" – "Ангели на благодарността" в кулоарите на парламента.

През изминалата година пък са постъпили 4000 заявления за ин витро процедури, а се се родили над 900 деца.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обърна внимание колко е важна темата за децата и настоя, че е задължение да се помогне на хората с репродуктивни проблеми.

"Правителството изпълни обещанието си да финансира програмата за ин витро. Тежко е, когато в семейството няма кой да ти каже "мамо" и "татко". Това е задача на всички нас", каза Караянчева.

Финансовият министър Владислав Горанов беше сред отличените, но настоя, че това е награда за усилието на цялото общество.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък повдигна въпроса с проблема с даряването на яйцеклетки. Тя обясни, че Столичната община също подкрепя ин витро процедурите, но за да не дублира националната програмата на правителството, са се ориентирали към процедурите с донорска яйцеклетка. По тази програма от 2015 г. са кандидатствали 70 семейства, като 64 са одобрени.

"Имаме вече 9 родени живи и здрави бебета, от които последните са близначки. Първото бебе - Самуил, е вече на 2 години, може би", поясни Фандъкова.

По време на събитието много родители споделиха своите лични истории и разказаха за трудния път, който са извървели, докато чуят радостната вест. Някои от тях вече са и многодетни родители и вдъхнаха надежда на хората с репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase