Снимка: Булфото
fallback

По 6 лева за килограм живо тегло ще трябва да дадат мераклиите, които искат на Великденската си трапеза прясно агнешко месо.

Оказва се, че заради по-малкия брой агнета – 600-700 000 и поради голямото търсене, цената на месото още от сега е скочила. Затова ако преди година фермерите са предлагали агнешко на цени между 4 и 4,50 лв./кг, то в момента килограм струва 5-5,50 лв., като до Великден цената ще скочи на 6-7 лева, заяви бившия председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров пред "Монитор".

В магазините пък очакванията са цените да достигнат до близо 16 лева за кило. По думите на Чилингиров, ако от фермата агнето излиза на 5-6 лева, то нормалната цена на пазара трябва да е 12-13 лева.

Според очакванията, освен родно месо, за празника тази година ще има и вносно агнешко, най-вече от Нова Зеландия, Австралия и Румъния. Разбира се, те ще са замразени.

Ако държите на прясната мръвка, размразеното месо можем да се познае по един лесен начин. Като се натисне, ако остане вдлъбнатина, както при хляба, значи месото е размразявано. Прясното месо е сухо и при натиск е еластично и възвръща формата.

Заради цените у нас жителите на югозападна България все по-често отскачат и до съседна Македония за прясна мръвка.

В Крива Паланка например агнешкото месо се предлага срещу 10 лв. за кг., а ако е живо тегло – по 4-5 лева, което е по-евтино от цената в Кюстендил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Изобщо не обичам агнешко, повдига ми се от него, освен ако не е на манастирска курбан чорба.

16

Гацо Бацов

преди 6 години

Язе на велик ден колям петел,на петльов ден ям ягне,по Коледа риба а на Никулден направо колям прасето!Излаза ми по евтино!

15

Анонимен

преди 6 години

Прилична сума си приготвихме , но не за агнешко . Консумирате си го без нас .

fallback