Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Ако местната власт не се грижи за историческите обекти, те няма да оцелеят“, заяви в студиото на Директно“ по Bulgaria ON AIR Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт.

Всяка година археолозите се стремят да намират находки, които да разкрият малко повече от голямата тайна за живота на земята. Парите, които държавата отпуска за изследвания обаче, никога не стигат и това не е новина.

България е страната с най-богато културно наследство на Балканите, но ценим ли историята си достатъчно и кои са най-големите проблеми, пред които се изправят археолозите?

"Проблемът с финансирането не е толкова сериозен. Винаги може да е и по-добре. Въпросът е да намерим баланс – да запазим, консервираме и представим информацията, която получаваме и тези обекти да се стопанисват добре“, коментира експертът.

"Основният проблем на българската археология е опазването и от иманяри“, допълни той.





 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Vlad

преди 4 години

Мрсни гадове, убиха колекционерството в България.

10

Анонимен

преди 6 години

Защо иманярите ви пречат? Да прибирате вие ли, хората си искарват прехраната....други са истинските иманяри които вадят с тонове скъпоценностите на България... как те не ви пречат?

9

ПолитПроститутки

преди 6 години

Престъпници на държавна хранилка...защо не сте в затвора момчета ? Какво се обърка ?Убийците на нашата уникална история се наричат " професори " " меценати " и " бизнесмени " ....

fallback