Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Министерският съвет одобри отпускане на 200 000 евро като вноска в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза, известен още като Фонд "Мадад".

Чрез него се подпомагат бежанците от гражданската война в Сирия, най-вече тези, които са се устроили временно в съседните държави – Турция, Ливан, Йордания, Ирак.

Към края на 2017 г. във фонда са внесени 1,409 млрд. евро, като 106 млн. евро е доброволният принос от държавите членки на ЕС. Европейската комисия отчита, че фондът е финансирал програми на обща стойност 1,213 млрд. евро.

От тях 40% са насочени към бежанците в Турция, 28% - към Ливан, 17% - към Йордания, 9% - към Ирак.

Разходите, свързани с изпълнението на решението, се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет средства за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 6 години

Ще дадем... Колко спечелихме от износ на оръжие за тях... Ще дадем някое евро... Лошо е, че това са дезертьори от конфликта, които не искат да застанат на коя да е страна в Сирия, а БГ да им даде всичко необходимо. Губим от тези дезертьори и предатели на тяхната родина.

5

Анонимен

преди 6 години

С едната ръка рушат Сирия, а с другата помагат на бежанците.

4

нормално

преди 6 години

Га присвоявахте ? от оградата с турция , ни ривахте , сега що ривете

fallback