Снимка: архив, БулФото
fallback

Средно с 20% по-високи заплати за сезонните работници това лято обещават хотелиери. Въпреки това обаче кризата за качествени кадри се задълбочава, предаде bTV.

По данни на Агенцията по заетостта миналата година в сферата на туризма са "внесени" близо 3500 сезонни работници, предимно от Украйна, Молдова и Русия. Тази година очакванията са за ръст. Само в Слънчев бряг обаче, както и миналото лято, прогнозите са, че не достигат 15 000 души за работа.

Средното заплащане за пиколо, камериерки и сервитьори сега е между 600 и 700 лева. За готвачи – с около 100 лева повече.

"От една страна, липсват кадри. От друга страна обаче, наетите кадри не си вършат качествено задълженията”, подчерта Диана Колчева, председате на "Клуб на хотелиера" – Несебър. Затова отново ще се разчита на внос на работници от чужбина.

"Имахме идея една част от тези хора, които ще ги наемем от Украйна, да ги вземем в началото на сезона, за да можем да ги обучим, но това не може да стане, сроковете и процедурите са невъзможни", заяви Любо Липчев, мениджър на верига хотели.

От Агенцията по заетостта са улеснили удължаването на престоя. "Работодателят да входира ново искане, при условие, че е доволен от чуждия гражданин, тази заетост да продължи до 9 месеца", заяви Пенка Кирилова – директор на Регионалната служба по заетостта в Бургас.

Миграционните служби обаче не са съгласували промяната. Първите трудови борси по морето започват другия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

Van Dam

преди 5 години

*** хората в България отдавна се светнаха че дори и да метат улицата в Англия ще взимат 3500-3800 лв.чисто Така че тъпаните хотелиери балъците свършиха скапаняци????

191

Анонимен

преди 6 години

Никога повече на Лауноморието .Ходя си в Англия взимам си паундите за минимални заплати и не ми дреме заввас аз повече там никога няма да стъпя и поне 20 мои познати сервитьорки, барманки и персонал също никога .И техните познати така. Мангулята да ви сервират да ви спасяват и поднасят манджи с мангулески суполи вътре.

190

Кеша

преди 6 години

Това е пътя,вдигане на доходите и запазване на хората в държавата,пари има! Повечето хотели са на добра печалба! Вноса на работна ръка трябва да е ограничен,иначе ще внасят черни и жълти и ще се заличим като нация!

fallback