Снимка: Pixabay
fallback

Освен двойния стандарт в предлагането на хранителни продукти у нас и в чужбина, който заблуждава потребителя, на родния пазар се продава хляб с незнаен произход.

Статистиката показва, че 8 от 10 хляба на практика са без установено качество и състав. Причината за това е, че от 1000 фурни в страната само 200 са се регистрирали доброволно като производители, каза Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Регистрирането им в Агенцията по храните не е задължително, което е вратичка те обикновено да се записват като търговски дружества само в общините, за да плащат патентно право, обясни тя и допълни, че при натравяне на човек, купил си храна, произведена от такава фирма, той трудно може да предяви претенции, пише "Монитор".

Кукушева припомни, че в останалите страни от ЕС регистрацията на производителите на хляб и храни е задължителна, като в някои от държавите с това се занимават браншовите асоциации. Според нея именно те са в състояние да се справят със сивия сектор в хлебопроизводството. По думите й обаче първо най-после трябва да се приеме Закона за храните и силно се надява това да стане до края на годината.

Сред предложенията й е и на учениците вместо евтини закуски, да се дават ваучери на стойността на закуските, за да могат да преценят какво да си купят.

На втория форум с участието на еврокомисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андриукайтис вчера бе дискутиран и проблемът с двойния стандарт на храните, нашумял през последните няколко години най-вече в страните от Източна Европа.

"Има двоен стандарт и това бе доказано - каза председателят на земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева. - Потребителят трябва да има право на избор на продуктите, а храната продавана под една марка да има едно съдържание.

Така и големите компании, които държат големите пазари ще предложат и продукти с различно наименование, за да не се подвежда потребителят... да се чувства равнопоставен на единния европейски пазар" - добави Танева и предложи да има и единен европейски орган за контрол на двойните стандарти, който ще може по-лесно да се противопостави на влиянието на големите транснационални компании в хранителния сектор.

Еврокомисарят Витянис Андрюкайтис, който е и лекар, предложи да се помисли за замяната на захарта в детските храни с мед, който според, него като лекар е по-безвреден и има повече енергия, необходима за организма на подрастващите.

Относно вредните съставки в храните - консервантите, овкусителите и ароматизаторите, консумирани от европейците, той даде идея да се създаде официален портал, в който да има официални данни от изследвания, а не хората да се информират за качествата на храните от интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Газдов

преди 6 години

Да. Има банани. Къде ти е проблемчето? В асфалта или в паветата? Има и др. плодове.Яж камъни от Белене.

34

анонимен

преди 6 години

при стаина температура на 3 ден мухлясва сладкият хляб наречен козунакизлезе вече по рафтовете в тьрг вериги на измислени цени

33

Бай Тошо

преди 6 години

Ама има банани нали. Нищо де сигурно 8 от 10 човека никога няма да опитат хляба дето едно време ядяхме.

fallback