Елена и Добри Джурови. Снимка: Епицентър
fallback

На 98-годишна възраст от този свят си отиде Елена Джурова - съпругата на армейския генерал Добри Джуров (1916 - 2002), министър на отбраната на НР България от март 1962 г. до ноември 1990 г.

Джурова е роднина на офицер-герой от войните за национално освобождение и обединение, създател на Македоно-Одринското опълчение, легендарен войвода в Македония и член-кореспондент на БАН, полковник Петър Дървингов.

Съпругът и Добри Джуров пък бе дългогодишен член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на народната отбрана по време на социалистическата система.

Участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война, партизанин и командир на Партизанска бригада "Чавдар".

Именно той играе активна роля в отстраняването на Тодор Живков от ръководството на БКП, затова и остава военен министър до септември 1990 година и членува във Висшия съвет на преименуваната вече Българска социалистическа партия (БСП).

На 10 януари 1991 година напуска по свое желание парламента и се оттегля от обществения живот. Добри Джуров умира на 17 юни 2002 година в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Умрелия комунист е

преди 6 години

До 793

36

шаш до 16

преди 6 години

Добри Джуров беше изключителна личност , мъж на честта.Имаше достойнство и респектираше с визия.Живков , както и да го нарича неможе дс му отнеме харизма.

35

Анонимен

преди 6 години

Бог да я прости!

fallback