Патриарх Неофит. Снимка: архив, Булфото
fallback

Българският патриарх Неофит очаква с радост визитата в България на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, заяви главата на Българската православна църква в интервю за ТАСС.

"Вече 140 години живеем със своя вяра и в свое свободно отечество. Най-големият дар от Бога е свободата, затова няма да забравим да благодарим на Него за Неговата милост, както и на всички герои, дали живота си в името на ближния", заяви Неофит в навечерието на годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор, с който се слага край на Руско-турската война 1877-1878 г.

Той добави, че очаква с радост да отслужи Божествена света литургия, заедно с руския патриарх, който ще пристигне на тридневно посещение в България на 2 март.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Ризван

преди 6 години

Ох поп, ох кеф!:))))))

19

Днес е голям празник

преди 6 години

На днешната дата - 28 февруари през 1870 година излиза ферманът,с който се конституитра българска черковна йерархия, наречена Екзархия. По силата на фермана и екзархийския устав, изработен от църковно-народен събор през 1871 г., Българската екзархия е призната за ОФИЦИАЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ в Османската империя.Всенародната борба за Екзархията е един от най-чистите и възвишени моменти в българската история ! Тя е дело не на отделни смелчаци, а на целия ни народ !

18

До сони

преди 6 години

По ника не мога да позная към кой *** принадлежиш и като възпитан човек, допускам, че си дама и ще бъда пределно въздържан в изказа си. Въпрос:В какво вярваш? В Господ, в йети, в Неси, в Мокеле-Мбембе, в Уикипедия, в "Комсомольская газета"? Избери 1 отговор!Защо, даже да допуснем, че Негово Светейшество е бил сътрудник на КГБ, трябва да е доносник? Това твое хрумване има ли аналогия с твои роднини, доносничили на КДС?Джордж Буш Старши бил ли е доносник на ЦРУ или само директор?ЦРУ благ

fallback