Снимка: Reuters, архив
fallback

Картината на здравословното хранене на децата в България и тяхното физическо състояние е една от най-тревожните в Европа, настоя омбудсманът Мая Манолова.

Oще по темата

Тя посочи официални статистически данни, според които 26% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло.

"България се нарежда на пето място по детско затлъстяване, по данни на Световната здравна организация по повод изследванията и в Европа", каза още Манолова и добави, че всяко четвърто дете първокласник у нас е вече с наднормено тегло, а всяко шесто дете има форма на затлъстяване.

"Изключително тревожни данни, които обясняват факта, че в България всяка година разходите за здравеопазване се увеличават и от тях близо 70% отиват за борба с хроничните болести в основата на които стои именно здравословното хранене на децата, или липсата на такова", каза Мая Манолова.

Според нея е важно да се търсят причините за това и решението.

"Това, което е безусловно необходимо са съвместните, координирани и решителни действия на всички институции, защото наистина въпросът колко здравословно е ученическото хранене стои отворен", каза Мая Манолова, цитирана от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

Като ядат химия така е, като мама е богаташка и я мързи да сготви,даже не знае и да готви със сигурност,по удобно е да се яде по ресторанти или направо готова храна, така е сега богаташка работа.А ние на такива им изкарваме пачките, защото с 500 лв не можем да си позволим такъв живот.

10

Анонимен

преди 6 години

До Аз Абе хайде, хайде, аз израстнах в ерата на мутрите.Вярно в малък град, но се шляехме по тъмниците всеки ден и какво?Никой не умря. За стоенето пред компютрите имат вина и родителите.

9

Аз

преди 6 години

Едно време се ходеше, да, и аз играех до 11 вечерта на улицата. Ама сега времената не са такива. Всеки си трепери детето да се прибере живо и здраво от училище. Химията в храната драстично се увеличава, децата стоят пред компютрите, вместо да играят. То и къде да излезнат- къде са детските площадки, стадионите, велоалеите. Парковете са пълни с кучета и наркомани и разни други. Е не става така

fallback