Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед
Часове преди началото на шествието, известно като "Луковмарш", в центъра на София се събраха хора, които се обявиха против него, съобщи Bulgaria ON AIR.

Недоволните граждани се събраха пред Музея за история на София, а хората, които присъстват, се обявиха не само срещу провеждането на Луковмарш, но и срещу цялостната обстановка в страната, която според тях е фашистка. 

По думи на протестиращите, една част от участниците в шествието против провеждането на Луковмарш тази вечер протестират освен това за Пирин, за Истанбулската конвенция и срещу патриотичното ни правителство, което орязва помощи и права на хората. Според някои от тях фашизмът е проникнал на всяко едно ниво в държавата.

Протестиращите са на мнение, че Луковмарш е неонацистко мероприятие, зад което стоят неонацистки идеи и организации.

Националистите-участници в шествието ще се съберат около 17:30 в градинката до църквата "Света Неделя" в София. Оттам те ще проведат факелно шествие до паметната плоча на генерал Христо Луков. 

По традиция, участие в марша взимат и националисти от съседни на България държави. Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други -  че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата. 

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. За осигуряване на спокойствието на жителите на града, в центъра на София ще има засилено присъствие на полиция и жандармерия.

Според организаторите на националистическото факелно шествие, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", заяви пред БНР Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", пък заяви Ирина Барова.

От правителството осъждат провеждането на "Луковмарш". 

"Провокация, която се опитва да ни върне в едни мрачни времена. Много бих се радвал, ако този марш не се проведе, особено в такъв важен исторически за страната ни момент, в който би могъл сериозно да застраши нейната репутация", коментира заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Заповедта за забрана на провеждането на Луковмарш, издадена от кмета Йорданка Фандъкова миналата година, е отменена от Административния съд с решение от 19-ти септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар