Снимка: архив, Reuters

На този етап питбулът, убил дете в пазарджишкото село Мокрище, няма да бъде евтанизиран, съобщи директорът на Областната агенция по храните д-р Петко Митев цитиран от "24 часа".

Още по темата

Инцидентът стана на 29 януари. Тогава питбулът уби 3-годишния Тошко, който искал да си поиграе с кучето, което било вързано със синджир.

По-късно се оказа, че животното не било хранено от седмица, а собственикът му Димитър Михайлов се сдоби с обвинение от прокуратурата за недостатъчна грижа и контрол върху кучето, вследствие на което е последвала смърт на дете.

Днес изтича 14-дневният карантинен период, през който трябваше да бъде установено дали кучето не е болно от бяс, като вероятна причина за агресията му към детето. Подобно заболяване обаче не е установено.

Ежедневното наблюдение на експерти от дирекцията по храните е показало, че кучето не проявява каквато и да е било агресивност.

Това вероятно се дължи на факта, че през карантинтния период питбулът е бил хранен ежедневно и около него не е имало дразнители.

"Все още обаче не е готова назначената експертиза за агресивността на кучето, която се очаква всеки момент", поясни д-р Митев.

Той допусна, че след получаване й кучето може да бъде преместено от къщата на собствениците си в Мокрище, където бе оставено на отговорно пазене, в полицейски кучкарник, за да е на разположение във всеки един момент на досъдебното производство за смъртта на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase