Архив: Булфото
fallback

Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни. Празникът е винаги в неделя - осем седмици преди Великден и получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия /Великденския/ пост.

Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя.

В съботата преди Месни заговезни е Задушница, когато се прави помен за мъртвите. Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост.

До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва на 19 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Иван

преди 6 години

До Анонимен 5Абе какво ми говориш за сатани и ми правиш пропаганда?? С промити мозъци- не може да се общува!

4

Анонимен

преди 6 години

След празниците хората са постели а и сега някои постят за да си пречистят организма. В същото време спазват и божието послание. Никой никого не задължава да пости това трябва да ти идва от вътре. Ако нямаш в себе си вярата божия значи си ортак на сатаната! А както всички знаете сатаната е по силен от вярата.

3

до 2

преди 6 години

До анонимен 2Човека не е казал, че го карат- не извъртай! И всеки има право да си каже мнението, защо да не ни занимава с него? Така както обявяват, че започва да се пости така и човека може да си каже той какво мисли за това!

fallback