Снимка: Олег Попов/Dnes.bg
fallback

Вече повече от месец обществото ни е разделено по темата за ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция.

Според противниците на документа с него се цели унищожаването на българския народ, като създава опасни норми за децата и бъдещето на страната. Конвенцията формулира понятия за пол, изградени на представата за джендър и социални роли, които отхвърлят традиционното възприятия за отношенията между мъжа и жената, смятат част от хората.

Oще по темата

Застъпниците на конвенцията пък напълно отричат в нея да става въпрос за вкарването на трети пол и бъдещо легализиране на еднополовите бракове. Те са категорични, че документът цели единствено да защити жени и деца, жертви на домашно насилие.

На този етап от ГЕРБ отложиха приемането на конвенцията, но председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов отсече, че тя все пак трябва да бъде приета до края на българското председателство на ЕС. Ратифицирането на конвенцията се подкрепя от ГЕРБ, а против са Обединените патриоти и БСП. Миналата седмица левицата дори внесе искане в парламента за свикване на референдум по спорната тема.

Българската православна църква, Католическата църква у нас и Главното мюфтийство категорично призоваха конвенцията да не бъде приемана. Президентът Румен Радев също се обяви против приемането на конвенцията, докато предшественикът му Росен Плевнелиев е "За".

В разгара на дискусиите по темата екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Трябва ли да бъде приета Истанбулската конвенция? В традиционната ни анкета участие взеха точно 2600 души.

Оказа се, че противниците на документа са далеч повече. Цели 50% от запитаните са категорично против Истанбулската конвенция да бъде приемана у нас.

Други 8% са склонни да я приемат само и единствено ако от нея бъдат премахнати спорните текстове.

За 15% от анкетираните пък е по-добре да вземем най-ценното от нея и да го добавим към родните закони, а самата конвенция да не бъде приемана.

Категоричните защитници на документа са 14% от анкетираните, които виждат в конвенцията надеждата за борба с домашното насилие.

Според 13% от анкетираните пък около документът се вдига доста шум и чрез него вероятно се  прикрива нещо важно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

България

преди 6 години

Хора едно е ясно ВСЯКО НЕШО КОЕТО Е ИЗВРАЩЕНИЯ И НЕ Е НОРМАЛНО СПОРЕД ГОСПОДА ИЛИ ЗА АТЕИСТИТЕ МАЙКАТА ПРИРОДА Е ЛУДОСТ И НЕНОРМАЛНОСТ ГОРКО НА ОНЕЗИ КОИТО КАЗВАТ НА ЗЛОТО ДОБРО И НА ДОБРОТО ЗЛО

112

Анонимен

преди 6 години

До Анонимени така трябва да буде

111

До 97

преди 6 години

До АнонименА сега прочети и ПРИЛОЖЕНИЕТО към конвенцията - и ще ти стане ясно защо хората с разум се бунтуват, ***!

fallback