Снимка: Булфото, архив
fallback

Повече от 500 заявления за компенсиране на неплатени заплати са постъпили към Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на работодателя към НОИ през последните месеци, каза в Горна Оряховица омбудсманът Мая Манолова.

Тя припомни, че всички работници, които имат неизплатени трудови възнаграждения след 1 февруари 2015 година могат да подадат заявление за компенсиране от фонда. Според нея събраните във фонда средства са в размер на 257 милиона лева от солидарните вноски на всички работодатели.

Тя отбеляза, че срокът за подаване на заявленията е тримесечен след обнародването на закона в Държавен вестник и допълни, че всеки ощетен работник, може да се обърне за съвет към експертите на институцията.

Над 70 души са посетили откритата приемна на омбудсмана в Горна Оряховица днес, отчете Мая Манолова.
Три от сигналите са били срещу некоректни работодатели, дължащи заплати на свои работници.

Тя е получила жалба от служители на превозните бригади от "БДЖ - Пътнически превози" във връзка със сумирано изчисление на работното време. По думите на служителите се е налагало те да работят повече от 15-20 часа, или от 3.30 сутринта до 22.30 часа.

Според Манолова подобна организация на труд е заобикаляне на трудовото законодателство. Тя подчерта, че предстои среща с ръководството на дружеството, за да се обсъдят по-добри графици за работа.

Най-голям е бил броят на жалбите срещу монополните дружества, банките и частните съдебни изпълнители, каза Манолова, цитирана от БТА.

След Великден по инициатива на омбудсмана ще бъде организирана национална кръгла маса, на която ще бъдат представени и обсъдени различните форми за подкрепа на талантливи деца от социално слаби семейства.
С една от формите на подкрепа Мая Манолова се е запознала днес във великотърновското село Русаля, където от няколко години е открито училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 6 години

Ако тии си повярваш за миг........Си Чекат заплатите ......та ша са гордеем че сме българи!

fallback