Снимка: БТА
fallback

Българското правителство ще подкрепя страните от Западните Балкани в процеса им на подготовка за членството в ЕС. В това уверява премиерът Бойко Борисов, като приветства приетата от Европейската комисия Стратегия за Западните Балкани.

Oще по темата
По думите му с нея категорично се декларира желанието Европа да се развива като континент на стабилността, сигурността и просперитета.

На шестте страни и техните народи се дава европейска перспектива и ясен знак, че още през 2025 г. тези, които са готови, може да станат членове на ЕС.

"Очакваме всички през май в София да обсъдим как заедно и най-ефективно да продължим във вярната посока", коментира Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Според приетия по-рано документ, само две от шестте балкански държави могат да разчитат на европейско членство в обозримо бъдеще. Това са Сърбия и Черна гора, които са най-напреднали в процеса, и могат евентуално да станат част от ЕС около 2025 г. – в края на мандата на следващата Еврокомисия.

Останалите държави – Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово, нямат никакви фиксирани срокове и в концепцията на Брюксел се казва само, че могат да разчитат на прием, когато изпълнят нужните условия за това.

Европейската комисия обяснява своята въздържаност с нуждата ЕС първо да стане по-силен, преди да може да се разширява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 6 години

Знае народната обич колко е голяма.Но на пердето не му пука.Винету е голям вожд.

85

до 78 зоице

преди 6 години

Нелеп коментар и обвинения......стига с тоя песимизъм ....кой направи перестройката ,кой ограби сребърния фонд ,кой ограби банките ???....направо си е спасение ,че имаме за Премиер Бойко Борисов .Не е открил ресторант във Виетнам ,но политици и дипломати от цяла Европа го зачетоха и подкрепят и тома ще е само от полза за България

84

дд

преди 6 години

***, ти нас управи, че тръгна на комшиите да помагаш....

fallback