Снимка: БТА
fallback

Премиерът на Холандия Марк Рюте ще бъде на посещение в София утре. След разговора му с българския министър-председател Бойко Борисов трябва да падне последната пречка пред влизането ни в Шенген, пише "24 часа".

В момента Холандия се смята за най-твърдия противник България да стане част от това пространство. Доскоро резерви имаше и Германия, но по време на посещението си в София преди две седмици канцлерът Ангела Меркел обяви подкрепа.

Oще по темата
Скоро, постепенно и на етапи ще започне присъединяването към зоната, първо от летищата, увери тя.

А пред нея Борисов директно заяви - вече Холандия остава единствената ни пречка. След категоричната подкрепа от Меркел очакванията са и Рюте да смекчи позицията си на 6 февруари.

Холандският премиер каца вечерта в София и още не е потвърдено дали програмата му ще позволи обиколка на оградата с Турция, на каквато Борисов е водил Виктор Орбан и Дейвид Камерън. Но със сигурност посланието на българския премиер ще е еднозначно - страната ни охранява стриктно външната граница на ЕС и това е признато от всички останали членки.

"Стига измислени мотиви, за да не ни пускате в Шенген", избухна Борисов миналата седмица от Брюксел. Думите му дойдоха в отговор на критики към България и Румъния от баварския министър на вътрешните работи Хоахим Херман, но след тежката дума на Меркел Германия вече е сред съюзниците на България.

Френският президент Еманюел Макрон също призна, че България е изпълнила всички критерии при визитата си у нас през 2017 г. Но френската теза е, че преди разширяването с нови държави Шенген задължително трябва да се реформира, за да се постигне по-голяма ефикасност на защитата на континента.

Доскоро силен скептицизъм проявяваше и Австрия, но при посещението си в София през януари федералният външен министър Карин Кнайсл също обеща подкрепа от Виена. Борисов очаква да чуе това лично и от канцлера Себастиан Курц, който трябва да дойде у нас в средата на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Hafen die Wahrheit

преди 6 години

Току що приключи конференцията с холандския премиер. Той буквално каза, че Холандия е ЗА пресъздаването ни към Шенген. Нещо повече говориха си с Баце на МАЛКИ имена. Баце постигна още един туш над мАрзилками!!

46

Анонимен

преди 6 години

НЕ !

45

опааа

преди 6 години

От все сърце се моля холанците да направят правилния избор и да се обявят твърдо против приемането ни в смръдливата *** Шенген !

fallback