Снимка: Булфото, архив
fallback

Родители на деца с увреждания излизат на шести национален протест. С черни балони и панихида те ще посрещнат социалните министри на Европейския съюз, които в същото време ще заседават в сградата на Националния дворец на културата.

Една от протестиращите ще е й майката на Елена, която е на 19 години и е с тежка форма на церебрална парализа и епилепсия.

Майка ѝ е неотлъчно до нея през всичките години.

Държавата не отпуска средства за количка, от каквато се нуждае момичето. Цената ѝ е около 2000 лв., а грижа на семейството е да се снабди с нея.

"Няма адекватни помощни средства. Един шезлонг, за да мога да я къпя, е минимум 500 лв. Той също не се полага”, разказва майката на Елена, Боряна Драганова.

На 18 април родителите излизат на поредния си протест в черно.

С бюджетни средства правителството ще осигури асистентите на хората с увреждания за тази година. С 15% се увеличи размера на интеграционните добавки. Подготвя се и актуализация на списъка с помощните средства, за които държавата отпуска пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Комунист

преди 6 години

До Анонимен 41Какви 200лв.те тресат? 900лв.на месец. Държавните служителки, които ги обслужват са с 500-700лв.на месец. Искаш пътища, искаш тротоари, искаш сигурност и т.н. Ами ще плащаш. Виж държавния бюджет. Най-голямото перо е за социални плащания в бюджета за 2018г. Има държавен вестник, виж го. Нито на МВР, нито на Столична община, нито на АПИ. За това ли плащаме данъци и осигуровки? Като искаш, правиш фондация и помагаш на който си искаш.

42

DiesIrae

преди 6 години

Всички инвалиди които могат да работят административна работа да се назначат на държавна работа в администрацията (с повече хъс са и ще си вършат съвестно работата), а колкото е броя на назначените - толкова и прави, здрави, корави държавни *** да се съкратят и да ходят да работят истинска работа. Така, хем се помага на инвалидите, хем здрави хора ще работят в реалната икономика. Да се вкарат електронни системи и да се съкратят държ. *** с поне 50% и да се увеличат помощите. Готово!

41

Анонимен

преди 6 години

Стига с тия глупости. И ЕС и САЩ дават истински социални помощи на истински болните. Даже в Америка имат скосени тротоари, асансьори и нископодов градски транспорт на всякъде, и сметките им се плащат от щатските бюджети. А тук уж минимална пенсия 200 лв ама за инвалиди по рождение 140. А иначе за айшето с 10-те й деца бъдещи мародери и *** има пари.

fallback