Настоящият омбудсман Мая Манолова. Снимка: архив, БТА
fallback

Думата "омбудсман" да бъде заменена с "обществен защитник", искат от Обединени патриоти. Депутатите от групата ще предложат тази промяна между първо и второ четете на Закона за омбудсмана.

Oще по темата

"Говори се за някакъв омбудсман, а това е чужда дума, ние имаме прекрасен превод – обществен защитник и стига сме робували на чуждици", отсече Юлиян Ангелов по време на дебата за поправките на закона.

С промените в Закона за омбудсмана, които парламентът прие, се разширяват правата на обществения защитник. Той ще може да отправя препоръки и предложения до Министерския съвет и Народното събрание за подписване и ратификация на международни актове в областта на правата на човека.

Развиват се и правомощията на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, независимо дали са нарушени от публичноправни или частноправни субекти. Към настоящия момент, макар да не са изключени от Конституцията, извън обхвата на закона остават действията и бездействията на субектите от частния сектор.

Въвеждат се и нови правила при избор на омбудсман и зам.-омбудсман. Като гаранция за публичност, тайното гласуване ще бъде заменено с явно, а за заемане на длъжността е добавено изискване за предишен опит в областта на правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Ф

преди 6 години

НАРОДОЗАЩИТНИК. ТОВА Е ДУМАТА.

25

Кой

преди 6 години

Кой ще накара обществения защитник да изпълнява основната си функция. Не говоря за ПиаР акции.

24

Анонимен

преди 6 години

"ДА ЗАПОЧНАТ с казармата- дневален, наряд, непоряд, часови, подчаси, рубеж, мешка, паласка, полоса, заход и т.н."Поне звучат на български горните. А и като имаме предвид, че руския е дъщерен леко видоизменен български, аз възражения нямам. Но имам срещу лидер, фен, митинг, спинър, шоп, фейс, бонус, оферта и всякаква друга зловредно натрапвана от "журналистите" чуждица.

fallback