Снимка: Reuters, архив

Около 350 хиляди са пациентите с онкозаболявания в България. Над 30 хиляди са новооткритите случаи всяка година, каза професор Асен Дудов, национален консултант по медицинска онкология.

Още по темата

Водещи специалисти от различни онкологични направления се включиха в дискусия, посветена на Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Според проф. Асен Дудов в България има достатъчно лекари, които да лекуват болните от рак.

Имало и достатъчно пари за лекарства, като и апаратура, но в същото време и доста проблеми.

"Няма достатъчно организация. Има безумното начало в насочването на пациентите, което, за съжаление, ги забавя в тяхното идване до специалиста. Невинаги идват в трети и четвърти стадий. Просто някои от нашите ракови заболявания проявяват късно симптоми. А иначе при рака на млечната жлеза, рака на маточната шийка, за съжаление, липсата на скрининг", призна той, цитиран от БНР.

Българските пациенти имат достъп до съвременните методи на лечение на заболяването, но трябва да се работи за ранното диагностициране, смята Асен Дудов.

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова друга слабост в грижата за пациентите са палиативните грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase