Снимка: Reuters, архив
fallback

Истанбулската конвеция, която изостри напрежението в обществото и провокира крайни мнения "За" и "Против", не се харесва на повечето българи. Това става ясно от национално представително проучване на "Барометър България".

Oще по темата

На въпроса: "Одобрявате или не българският парламент да ратифицира Истанбулската конвенция?" 29% отговарят положително, 63% отрицателно, а 8% признават, че нямат мнение по въпроса.

Аргументите за ратифициране на Истанбулската конвенция, особено в частта ѝ касаеща "третия пол", категорично не срещат симпатиите на българите.

Видимо представянето от привържениците на нестандартните сексуални ориентации на конвенцията като документ, защитаващ правата на жените, не се възприема от по-голямата част от българските граждани, анализират от "Барометър България".

Допълнително позицията против конвенцията в този ѝ вид, изразена от лидерите на две от основните политически формации - Обединени патриоти, участник в управлението на страната, и на опозиционната БСП - втвърдява отношението на противниците на Истанбулската конвенция.

А това са и двете партии (БСП и ВМРО от Обединените патриоти), които имат най-дълга – над 100-годишна политическа история.

Категоричната позиция на всички религиозни конфесии в страната, начело с БПЦ, както и другите християнски и ислямски деноминации допълнително подсилва крайното мнение на българското общество "против" конвенцията, заключават анализаторите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

188

Анонимен

преди 6 години

И ония дето искаха да се женят или омъжват тука и не им разрешиха .Да си бяха останали във Великобритания бе скапаните *** нещастни

187

Анонимен

преди 6 години

АЗ СЪМ ПРОТИВ .,Дано не го приемат

186

Чичо

преди 6 години

Аз съм ЗА. Проблема не е в конвецията, а в ограничеността на българина, който по-далеч от носа си не вижда.

fallback