Снимка: pixabay.com
fallback

На домакинство у нас се падат средно 90 килограма изхвърлена храна на стойност 500 лв. на година. Това съобщи изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.
Най-голям процент от изхвърлената храна се пада на домакинствата (44%), следвани от ресторантите (33%), хранителните магазини (11%), институциите, производството и др., сочат изчисленията на Българската хранителна банка.

Най-съществена част от "брака" са плодове и зеленчуци, почти толкова са и морските продукти.
Макар да се казва, че е грехота да се изхвърля хляб, голям процент от съдържанието на кофите са именно тестените изделия. Често на боклука се оказват също млечни и месни продукти, съобщава bTV.

Всяка година в България се изхвърлят 700 000 тона храна. В световен мащаб разхищенията достигат 1 млрд. тона – на фона на много гладуващи, които биха се възползвали от дарена храна.

Грешки при пазаруването водят до изхвърляне на храна. Например – не си правим списък, слагаме хаотично продукти в количката, купуваме продукти на промоция с по-къс срок на годност складираме големи количества, пазаруваме гладни и не следим хладилника. Понякога "залежават" и пакетирани продукти по шкафовете, като в един момент срокът им на годност приключва.

Цанка Миланова призна още, че въпреки усилията на Българската хранителна банка, все още се спасява едва около половин процент от 670-те хиляди тона бракувана храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 6 години

Единствено хляб виждам изхвърлен до кофите за отпадъци от онзи дунапренения нарязан и пакетиран който не става за ядене.Чудя се защо изобщо го купуват след като го изхвърлят.Ромите които ровят по кофите го разхвърлят около тях и завъждат гълъби(летящите плъхове) които разнасят болести и одрискват балкони и первази.

21

Анонимен

преди 6 години

ще хвърляме, като в магазина преопаковат с нови дати!взимал съм кашкавал, срок на годност 2 седмици, опакован днеска, отваряш ииии изненада, вече е за в коша.Както каза колегата по долу - яйцата са пукнати още в магазина.взимаш месо, срок на годност 5 дни, лепне на вторият държано в хладилник.просто това което ние купуваме не второ а 8-мо качество!

20

анонимен

преди 6 години

тази година си правих експерименти с чушките и доматите дьржа ги на остьклениябалкон и всеки ден изхвьрлям по нещо мухлясало и дупки и накрая протича презпрьстите сиренето хваща мухьл картофите са фуражни и под кората са с петнахлябьт е влажен и хваща плесен и тои е на балкона пил бутчета са с черни кокалисв месо е пьлно с вода яицата от 3 лв са пукнати още в опаковката

fallback