Снимка: Bulgaria ON AIR

Некоректното поведение на социалните работници в центровете за настаняване на деца и младежи с увреждания предизвика лавинообразни коментари в медиите и социалните мрежи. Един от най-нашумелите центрове е този в Габрово. Там често се е стигало до агресия от страна на възпитателите, разказа репортерът Мирела Дончева.

"Моментално са предприемани мерки към отстраняване на тези проблемни социални работници. Ниското заплащане кара тези, които не възприемат длъжността си като в помощ на нуждаещите се, а като поредната работа, от която трябва да вземат някакви пари, да вършат работата си некачествено. Най-често заплатите варират около 600 лева. Работата на възпитателите не е лесна, но агресивното поведение не е допустимо", отбеляза зам.-министърът на социалната политика и труда Росица Димитрова.

В студиото на "България сутрин" тя поясни, че общините трябва да отговарят за социалните услуги, тъй като те са главните им доставчици. Недопустимо е да коментираме, че ниското заплащане е причина за агресията у социалните работници. Институциите, които трябва да следят за коректната работа в центровете за настаняване са прекалено много. Истинска проверка трябва да идва от нас самите, посочи още гостът.

"Искам да съм оптимист, че имаме и доста положителни практики. Тези проблеми ни сочат, че трябва по-внимателно да избираме персонала, по-добре да ги обучаваме и да ги караме да се чувстват по-сигурно, за да работят по-съвестно", завърши Димитрова пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase