Снимка: Dnes.bg

Всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, който е 2, 90 лева, а след това при нужда да иска пълното или частичното й възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата

Това предлагат от Българския лекарски съюз в писмо до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК.

За целта е необходимо министърът на здравеопазването да поеме законодателна инициатива.

В момента децата до 18 години, бременните, хората в увреждания не плащат такса при посещение при джипи. Пенсионерите пък оставят само лев.

От БЛС посочват, че потребителската такса отново трябва да бъде обвързана с размера на минималната работна заплата.

Целта на това предложение е принципно решаване на проблема с отчитането на сумите от потребителската такса, допълват в писмото си от съсловната организация и припомнят, че плащането на тази такса има и възпиращ ефект - ограничаване на ненужното ползване на здравната система.

В писмото на БЛС се казва още, че личните лекари нямат техническа готовност за новия начин на отчитане пред НЗОК, според който те трябва да описват и номера на издадения касов бон.

От организацията настояват срокът за влизането в сила на новото отчитане да бъде променен и посочват още, че такъв начин на отчитане ще доведе до забавяне в медицинското обслужване на пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase