Снимка: БТА
fallback

Миньори от рудници в ликвидация губят права за пенсия заради промени в Кодекса за осигуряването от края на миналата година.

Оказва се, че освен да са работили под земя 10 години, те трябва да имат навършени 45 години и 6 месеца, за да имат право на ранно пенсиониране.

За да се реши проблемът им, те се срещаха с премиера Бойко Борисов.

Става въпрос за около 170 души, чийто случай ще бъде разрешен, защото е заварен, предаде bTV. 

Онези, които работят в мини, които предстои да се затварят, обаче ще трябва да си търсят друг работодател, отново мина, докато достигнат тези години и получат правото да се пенсионират по-рано.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е подготвила нужните законодателни промени, които ще внесе в парламента, за да може да се разреши този проблем и за миньори, които ще бъдат тепърва съкратени от други закриващи се рудници през тази година.

Според финансовия министър Владислав Горанов през социалноосигурителната система не могат да се решават структурни проблеми на икономиката. Той обаче каза, че темата ще се анализира.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

АЛов

преди 6 години

ЩЕ се пенсионират на 64? Нали си представяте 64 дядка да влиза 300 метра в земята да вади *** ???

21

Анонимен

преди 6 години

Комунистът Борисов раздава нашите пари на тези прошляци.

20

Анонимен

преди 6 години

МИНИТЕ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ЗАКРИЯТ, ВЪГЛИЩАТА ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА И ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ ДОБИВА И ИЗПОЛЗВАНЕТО ИМ, КАКТО НАПРАВИХА В АНГЛИЯ.

fallback