Дарина Цветанова, личен архив

Свещи с чудни шарени декорации. С такъв подарък стотици българи зарадваха своите близки по празниците и с жеста си помогнаха на една майка в борбата й за лечението на нейното момиченце. По този начин 11-годишната Наталия получи лъч от светлина и надежда за новата 2018 г.  

Майката на момичето, което страда от микроцефалия, епилепсия и детска церебрална парализа, изработва свещи денeм и нощем, за да смогне с поръчките. Преди повече от 12 месеца тя разбира за инициативата "Оле мале", която има за цел да подпомогне родители на деца с увреждания, които не могат да работят, защото се грижат за наследниците си ежедневно. Нейни приятели я насърчават да опита да направи нещо в домашни условия.
 
"Аз нямам дарбата да рисувам, шиенето и плетенето не ми се отдават и така стигнах до декупажа. Започнах със свещи. Установих, че много ми харесва и ми действа успокоявящо и разтоварващо", разказва Дарина пред Puls.bg.
 
Жената, която се премества от Луковит в София, за да може детето й да получи по-качествено лечение, бързо се вдъхновява за нови свещи. Но първоначално не среща огромен интерес от страна на купувачите. Тя обаче не губи кураж, а продължава да твори и помества готовата продукция в социалната мрежа Фейсбук, където колелото постепенно се завърта.
 
"И поръчките не закъсняха, по Коледа и Нова година имах доста и така си помогнах поне малко с разходите", допълва тя.
 
Въпреки възрастта си Наталия не може да играе на детската площадка, не говори, не ходи, нито се обслужва сама. Нейните родители дават всичко от себе си, за да се чувства тя добре, но споделят, че с годините им е все по-трудно.
 
"За нея е жизнено важно да има ежедневна рехабилитация, работа с психолози и логопеди, а всичко това е свързано с много средства. От малък град сме и за да можем да посещаваме редовно добър рехабилитатор, който има дългогодишен опит с такива деца като Нати, се преместихме двете в София. Трудно е, а когато нямаш помощ и подкрепа, е още по-трудно", разказва майката, която оставя мъжа си и по-голямото им дете в Луковит, за да се грижи за момиченцето си в големия град. Но той не дава и особено големи възможности.
 
Дарина Цветанова подава документи във Фонда за лечение на деца в чужбина с надеждата, че ще й подадат ръка. Но получава отказ с обяснението, че лечението в Израел, от което се нуждае детето й е експериментално и не може да й отпуснат финансиране. От институцията са категорични, че то не е подходящо за Нати, но не дават и препоръка за друго освен медикаментозно.
 
"Това, което предлага медицината за тежките и нелечими болести на този етап, се води експериментално. Но когато няма друго, ти си готов на всичко", казва майката на Нати.
 
Още за историята на Наталия Цветанова и начините да й помогнете, четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase