Снимка: Facebook

Робот даде началото на първото българско ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз. Това стана по време на откриването на MegaDojo Sofia 1.0 #kids4digiEU в Националния дворец на културата днес, 6 януари.

Събитието събра стотици ученици от цялата страна. Роботи и създадени от децата електронни машини обсебиха коридорите на НДК и разхождайки се между гостите им даваха информация и възможност за избор на игри, съобщават от пресцентъра на българското председателство на Съвета на ЕС.

"Децата са нашият капитал, нашето бъдеще, нашата гордост и през тях ние даваме най-истинския старт на Българското председателство. Надявам се след 14 години някой от тези деца да вземат важните решения за всички нас", каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Събитието у нас, организирано под патронажа на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, става възможно благодарение на CoderDojo Bulgaria и Дигитална Национална Коалиция. Специално за събитието в страната пристигна българският еврокомисар с ресор цифрова икономика и общество Мария Габриел. Децата поздрави и заместник-министъра на образованието Деница Сачева, дигиталният шампион на България Гергана Паси ръководи събитието.

Доброволци, ментори, организатори и партньори на събитието създадоха на децата 18 работилници. В тях те учиха как да пазят кибер хигиена, разбиваха кодове на страни и съединяваха жичките така, че да светнат създаваните от тях роботи. В продължение на няколко часа учениците програмираха кодове и компютърни игри, композираха музика с клавиатурата, и учиха факти за Европа и за държавите членки с помощта на компютрите си.

Малките програмисти тестваха и издръжливостта на паролите си. Министърът на Българското председателство Лиляна Павлова също тества колко е силна паролата на своя компютър. Оказа се, че може да бъде разбита за 4 месеца, а организаторите на работилницата "Няма да ме хакнат" от държавната агенция "Електронно управление" й обясниха, че всъщност паролата е сравнително слаба, защото силните се разбиват за стотици години.

Шест деца бяха излъчени да бъдат посланици на дигиталните умения по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и през следващите шест месеца те ще посетят европейските институции.

Детският уъркшоп по програмиране завърши с награди – таблет и 2 кано компютъра и торбички с книжки и подаръци за всички участници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase